štvrtok 13. februára 2014

Central Europe Throwdown 2014 - Zhodnotenie workoutov

Toto zhodnotenie je môj subjektívny názor a je normálne, keď s ním  niekto bude súhlasiť alebo nesúhlasiť. Som otvorený akejkoľvek diskusii ohľadom môjho pohľadu.

Obsahom zhodnotenia budú všetky 4 workouty (3 + finálový) na súťaži Central Europe Throwdown 2014, ktorá sa konala 9.2.2014 v Bratislave.

V zhodnotení používam pojmy ako CP Batéria, Aeróbny výkon. Tieto pojmy som bližšie rozobral v nedávnych článkoch, tak si ich prečítajte pre lepšie pochopenie vysvetlenia. Takisto si prečítajte zhodnotenie súťaže, ktorá sa organizovala v Čechách - Czech Beast Challenge "Invitational" 2013 a Battle of Urpin Winder 2013 Banskej Bystrici.

Tvorcovia workoutov sú Jojo Porubský a Jindro Tovaryš.

1. workout
Zostavenie:
10 min time cap
3RM Shoulder to overhead
-činka začína na zemi
*5 HSPU pred každým pokusom
Modality: 2 (činka + HSPU)
Testovaná oblasť: maximálna sila, rýchlostná sila, efektivita vzpieračskej techniky nadhodu (jerk), schopnosť zopakovať kvalitnú techniku pri únave
Energetický systém: ATP-CP, CP-Batéria
Mne osobne sa tento workout páčil veľmi. To, že všetci museli ísť na 3 opakovania narozdiel od 1RM bol rozdiel v tom, že kto nemá kvalitnú techniku a nedokáže dostať činku stabilne na ramená, mal veľké problémy. Ak je niekto silný, tak vie nadhodiť veľkú váhu na 1 opakovanie, no ak nemá techniku spustiť činku späť na ramená a stabilne ísť ešte 2 opakovania, tento súťažiaci dal nepomerne nižšiu váhu.
Muži: 5 HSPU tu nezohrávalo takmer žiadnu rolu, pretože všetci ich spravili bez problémov, no aj tak ma prekvapilo, že plno mužov malo problémy s kippingovým prevedením HSPU - plno ich robilo striktne. Chcel by som vidieť v ďalších workoutoch ak by bolo 30+ HSPU, ako by ich striktne robili. Ten kto je efektívny v pohybe - ten ide napred!
Ženy: 5 HSPU zohrávalo dôležitejšiu úlohu hlavne 5 a menej minút dokonca. Niektoré ženy sa nedostali k ťažšej váhe, pretože nedokázali spraviť 5 opakovaní efektívne. Niektorým chýbala technika kippingu, iným zase vertikálna tlaková sila v stojke na rukách. Jednu vec môžeme pozorovať - ak mali ženy skvelú techniku nadhodu, sú výbušné, tak kipping pri HSPU im nerobil problém a naopak. Ak bola žena silná, síce nadhodila peknú váhu, no chýbala je väčšia rýchlosť (má potencionál na väčší nadhod) a to isté aj pri kippingu (o to ľahšie by pre ňu boli HSPU)
Záver: Ak vás obmedzovala technika nadhodu na viac opakovaní, pracujte na tom. Ak ste mali problém s premiestnením, ktoré vám ubralo veľa energie, pracujte na tom.


Markus Krümmer - 3RM S2OH - 157,5 kg
Ak váš nadhod nevyzerá takto, resp. aspoň podobne, viete čo treba robiť.
Tony technicky nesprávnych nadhodov v únave a workoute to nie sú :)

2. workout
Zostavenie:
10 min time cap:
3 rounds of:
20 Toes to bar
5 Snatch - 80 kg / 45 kg
-ak dokončíš pred koncom TC, beh na atletickej dráhe do konca 10 minút
Modality: 3 (gymnastický cvik, činka, beh)
Testovaná oblasť: ťahová vytrvalosť vrchu tela, vytrvalosť úchopu (niektorí), rýchlostná sila, efektívnosť vzpieračskej techniky trhu (snatch), odhodlanie bežať čo to dá
Energetický systém: všetky: ATP-CP (ak niekto VEĽMI dlho bol na trhu), Aeróbny výkon (celý workout), Anaeróbna laktátová vytrvalosť (beh)
Aj 2. workout sa mi veľmi páčil. Opäť sa potvrdilo, že nie je až tak dôležité, či vieš trhnúť 100 kg raz, ale či vieš trhnúť submaximálnu váhu na opakovania v únave pri nekompletnom odpočinku. Ak niekto nemá skvelú techniku trhu + má problémy s flexibilitou dať činku nad hlavu, mal veľké problémy na trhu. Mnohí boli takí. Mám veľmi rád kombináciu dvoch pohybov - flexia panvy a extenzia panvy (Toes to bar + snatch ). Prvé kolo šli niektorí unbroken, niektorí delili od začiatku T2B, čo bolo podľa zvolenej stratégie. Lacee vedel, že cez trhy preletí, tak delil čo najmenej, lebo nepotreboval toľko energie na trh ako niekto iný, kto delil T2B od začiatku, aby nedošiel do stavu zlyhania a na trhu by musel veľmi dlho čakať. Jednoducho krásny workout a atraktívny pre divákov takisto. Skvelé veci sa diali na dráhe, kedy niektorí dobiehali a nakoniec aj predbehli súťažiacich, ktorí skončili 3 kolá pred nimi a na behu ich trhli. To chce dávku odhodlania - patrí im môj obdiv! Love it!

Katka Liptáková
Katka sa umiestnila najvyššie spomedzi všetkých Sloveniek. Teraz pre ňu nasleduje regeneračný týždeň a nasledovne Crossfit Games Open 2014.

3. workout
Zostavenie:
15 min time cap
50 Double unders
40 Wall balls - 10/6 kg - 305 cm terč
30 Chest to bar pull ups / pull ups
20 burpees over box (24"/20") with slamball 50/30kg
30 Chest to bar pull ups / pull ups
40 Wall balls - 10/6 kg - 305 cm terč
50 Double unders
Modality: 4 (du, wall bally, zhyby, angličáky)
Testovaná oblasť: svalová vytrvalosť ramien, nôh, chrbtových svalov, silová vytrvalosť, ísť v únave a bolesti, schopnosť nemyslieť a "ísť"
Energetický systém: CP-Batéria (zhyby, BOB), Aeróbny výkon (celý workout-kombinácia cvikov), Anaeróbna laktátová vytrvalosť(niektorí BOB, väčšinou posledné kolo WB+DU ak stihli)
Krásny chipper s väčším počtom opakovaní bez použitia zbytočne ťažkých váh na činkách pre "spestrenie". Mne sa aj tento workout veľmi páčil. V strede s novým cvikom, ktoré som predtým nevidel robiť nikoho. Niektorí sa naň dokázali adaptovať a niektorí nie. Nie som si istý, koľko ľudí dokončilo tento workout pred koncom TCapu. Každý skončil niekde inde. U žien bol problém väčšinou na zhyboch, kde strávili veľa času a zvyšok času im nestačil na wall bally. Jedna z kľúčových vecí pre dobré skóre bolo, neísť do úplného svalového zlyhania, ktoré by vám ubralo priveľa síl a regenerácia by trvala dlho. Robiť počty opakovaní pred zlyhaním a rozdeľovať ich bolo dôležité. Veľmi sa mi páči záver 40 WB a 50 DU. Tí, čo sa sem dostali nemali na čo čakať a ísť naplno do konca. Tento workout bol technicky najmenej náročný. Ak mal niekto problémy na prvých dvoch workoutoch a išiel pod svoj potenciál kvôli slabej technike na činke a súčasne je výkonný, na tomto chipperi sa pravdepodobne predviedol podstatne lepšie.

FINÁLE
Zostavenie:
30 min time cap
3 rounds of:
10 Clean - 70 kg / 40 kg
5 ring Muscle up / 2 rMU
Row 1000 m
3 rounds of:
10 Hang clean - 70 kg / 40 kg
5 ring Muscle up / 2 rMU
Row 750 m
3 rounds of:
10 Thruster - 70 kg / 40 kg
5 ring Muscle up / 2 rMU
Row 500 m
Modality: 3 (činka, MUpy, veslovanie)
Testovaná oblasť: Aeróbna vytrvalosť, svalová vytrvalosť( hlavne ťahová a tlaková), efektivita techník, mentálna odolnosť
Energetický systém: CP-Batéria (činka, MUpy), Aeróbna vytrvalosť(celý workout), Anaeróbna laktátová vytrvalosť (Row)
Pre divákom úžasne atraktívne finále! Myslím, že aj pre atlétov. Krásne zostavený workout, ktorý bol technicky náročný. To, že sa menili cviky s činkou sa mi tiež veľmi páčilo a atlétov to viac preverilo. Niektoré ženy skutočne bojovali, aby zvládli 2 MUpy. Víťazka a pár ďalších cez ne vždy preleteli. 5 MU pre mužov a 2 MU pre ženy boli zvolené úplne správne. Ak by aj ženy mali 5, resp. viac ako 2 MU, pravdepodobne by nedokončili finále pred koncom TCapu. Row medzi kolami bol skvelým premostením, počas ktorého si určite mnohí premýšľali taktiku a koncentrovali sa na ďalšie 3 kolá. Tento workout sadol tým, kto vie robiť veľmi efektívne MUpy, pretože na nich sa rozhodovalo. S činkou nebol výrazný problém. Neviem si predstaviť krajší záver ako mala Katrin keď s podporou svojich blízkych, ktorí boli tesne pri nej, odveslovala poslednú 500vku a postavila sa na box. Všetkým ukázala, kto v ten deň ovládol CET! Lacee to isté.

Zostaviť workouty nie je len poskladanie pár cvikov a nejaký počet opakovaní. Workouty na CET chalani zostavili s umeleckým cítením. Boli krásne a jednoduché, no nie ľahké. Ďalšia vec, čo sa mi na nich veľmi páči je, že neboli nijak extrémne prekombinované a prepchaté "úžasnými" cvikmi. Základné pohyby s dôrazom na efektívnu prácu s činkou, gymnastická efektívnosť. Za veľké plus považujem, že atléti sa nedostali do obrovských excentrických svalových kontrakcií a vysokej flexii kolien, ktorá je pri vysokej únave nebezpečná. Vo finále kľudne mohli byť "ťažké cleany", ale načo? Maximálna sila sa testovala pri 1. workoute.

Jojovi a Jindrovi patrí obrovská vďaka, že vytvorili workouty, pri ktorých sme mohli vidieť tie najlepšie výkony.

Veľká vďaka patrí všetkých organizátorom, dobrovoľníkom, rozhodcom a všetkým, kto sa podielali na tejto úžasnej súťaži. Laťka je nastavená vysoko a o rok to bude len a len veľkolepejšie!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára