piatok 4. októbra 2013

Meranie telesného tuku kaliperom!

V MBT absolvuje každý klient meranie hrúbky kožnej riasy - meranie telesného tuku pomocou kaliperu. Meranie robím na začiatku a počas tréningové obdobia v pravidelných intervaloch. Telesný tuk sa v ľudskom tele ukladá nerovnomerne. Na niektorých častiach sa ukladá/ubúda viac a inde zase menej. U žien sa tuk ukladá odlišne ako u mužov. 

Aké faktory ovplyvňujú ukladanie telesného tuku?

  • životný štýl - stres
  • hormóny
  • stravovanie
  • druh/intenzita tréningu
Tieto faktory spolu významne súvisia a ovplyvňujú zdravie človeka. Pre každého je dôležité, aby porozumel ich spojitosti. To je dôvod, prečo každému klientovi vysvetľujem význam jednotlivých faktorov. Ak človek nespáva dostatočne dlho alebo sa nestravuje optimálne, prejaví sa to. Jeden z prejavov môže byť aj ukladanie telesného tuku. Tieto zmeny sú ľahko pozorovateľné napohľad pred zrkadlom. Takisto ručička na váhe môže ukazovať iné hodnoty, ale v tomto prípade úbytok/nárast telesnej hmotnosti neznamená vždy to isté. Môžete nabrať svalovú hmotu, ale pri meraní telesného tuku zistím rovnaké hodnoty ako boli pri poslednom meraní. Nabrali ste váhu, ale vo forme svalov. Alebo môže nastať situácia, kedy si poviete, že WOW, schudol som, váha ukazuje o 2 kg menej, no pri meraní zistím, že tie 2 kg, ktoré ste stratili, nie je vonkajší tuk, ale svalová hmota. Meranie odhalí, že tukové tkanivo bude na rovnakých hodnotách.

Meranie na prsnom svale
Recept na úspech?

Vhodnou kombináciou úpravy životného štýlu, stravovania a adekvátneho druhu tréningu pre konkrétneho klienta, je telesný tuk atakovaný a nemá šancu na rozvoj!

Meranie telesného tuku kaliperom poskytuje pohľad na zdravie človeka. Na druhej strane nie je žiadnou diagnózou. Ak nameriam optimálne hodnoty, neznamená to, že človek je super zdravý. Krvné testy, hormonálna analýza môžu odhaliť rôzne iné problémy, ktoré kaliperom nevidím. 

Začni svoju cestu za zdravím a plnohodnotnejším životom s MBT.
Viac informácií nájdeš v sekcii Exkluzívny tréningový program alebo napíš mail na: bohumel.michal@gmail.com 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára